Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Meer info

Samen door de storm.

Coronavirus

De huidige opgelegde maatregelen zijn hard om dragen voor de recreatieve zwembaden. Diether Thielemans, algemeen directeur van LAGO zwemparadijzen, trekt aan de alarmbel en vraagt extra ondersteuning voor de zwembadsector en gemeenten en steden met een zwembad.

Nu de vaccinaties opgestart zijn en dit een positieve invloed heeft op de coronacijfers, kijken wij, net als vele andere bedrijven en sectoren uit naar een volledige heropening van de zwembaden. Hopelijk kunnen we er spoedig weer helemaal tegenaan gaan. 

Onmogelijk om de balans positief te houden.

Voor de recreatieve zwembaden zijn de huidige opgelegde maatregelen immers hard om te dragen. Nu enkel de sportbaden toegankelijk zijn, en dit met beperkte capaciteit, is het niet mogelijk de balans positief te houden. In een zwembad overheersen immers de vaste kosten, bovendien werden er extra uitgaven gemaakt om tegemoet te komen aan de nieuwe en terechte veiligheidseisen in het kader van de corona epidemie.


"We hebben als sector bewezen dat zwemmen
kan in veilige omstandigheden."


Toch is het de juiste keuze geweest om de sportbaden terug te openen in een eerste fase. De veiligheid van alle zwemmers is en blijft een prioriteit, we hebben als sector bewezen dat zwemmen kan in veilige omstandigheden. Bovendien krijg je als gemeenschap van een zwembad veel terug, het draagt direct bij aan de fysieke gezondheid en is een echte ontmoetingsplaats die het lokale sociale weefsel versterkt.

Zwemmen is een toegankelijke sport voor iedereen.

Zwemclubs en zwemlessen kennen dan ook veel succes in deze vreemde periode. Zwemmen is een sport die voor een ruime doelgroep zeer toegankelijk is. Zelfs als je voor je plezier gaat zwemmen, profiteert je lichaam van de beweging in water en draagt het zwemmen bij aan je conditie en humeur. Voor heel wat mensen is zwemmen dan ook de enige sport die ze nu kunnen beoefenen. Het is niet belastend, is de sport bij uitstek voor revalidatie, zorgt voor een betere weerstand en je bent niet afhankelijk van het weer. Het spreekt voor zich dat de zwembaden open moeten blijven, ook als de strenge maatregelen deze exploitatie helaas verlieslatend maken.

Extra steun voor zwembadsector en gemeenten en steden met zwembad

Laat ons ook niet vergeten dat de aantrekkingskracht van een zwembad de gemeentegrenzen overstijgt. Zo goed als altijd vervult het zwembad een regionale functie en vaak overtreft het aantal zwemmers van buiten de gemeente dat van de zwemmende inwoners. Om de zwembadcultuur in Vlaanderen overeind te houden en gemeenten en steden ook morgen voor een zwembad te laten kiezen, is het dan ook aangewezen om de zwembadsector in zijn algemeenheid, maar ook zeker de gemeenten en de steden die een zwembad aanbieden aan de bevolking, extra te ondersteunen in deze tijden van crisis.

Andere artikels

Zet je schrap voor de allerleukste schooluitstap!

Op zoek naar een onvergetelijke schoolreis met de klas? Combineer je graag spanning en plezier? Plan je liever een uitstap die ook bij regenweer kan plaatsvinden? Boek een schooluitstap naar één van de vele LAGO zwemparadijzen, verspreid over heel België! Als leerkracht geniet je samen met je klas van een zorgeloze en ontspannende uitstap.

Lees meer

In alle comfort naar jouw favoriete LAGO zwemparadijs?

Ja, graag! In LAGO zwemparadijzen beleef je water op zijn plezantst. Op zoek naar een zalige gezinsuitstap waar je naar hartenlust en in alle rust geniet van waterpret? Reserveer jouw zwembeurt voordelig via de webshop… en je bent helemaal klaar voor een spetterende uitstap vol plezier!

Lees meer