Reserveer je ticket online, zo ben je zeker van je plekje! Breng je eID en € 1 mee (verplicht vanaf 12 jaar). Meer info

PRIMEUR: België heeft een eerste openbaar zwemparadijs waar je binnenkort met ecocheques kunt betalen

13 juni 2022

LAGO Kortrijk Weide is duurzaamste openbaar zwemparadijs van ons land

LAGO Kortrijk Weide is het eerste openbare zwemparadijs in België waar je binnenkort ook met ecocheques kunt betalen. Dat heeft het complex van zwembadgroep LAGO onder meer te danken aan de vele inspanningen die het levert om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. GoodPlanet Belgium, een organisatie die duurzame ontwikkeling ondersteunt, heeft daarom LAGO Kortrijk Weide als eerste openbare zwembadcomplex hun internationaal duurzaamheidslabel (Green Key) toegekend.  Daarmee is het zwemparadijs officieel het duurzaamste openbare zwembadcomplex van België. 

“Elke operationele stap, zowel in het zwembad, de keuken, de communicatie als het poetsen, hebben we onder de loep genomen. We hebben heel veel geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak en proberen zwembad – en regenwater maximaal te recupereren. We zijn dan ook enorm trots dat een van onze zwemparadijzen, als eerste openbaar zwembad in ons land, deze erkenning krijgt”, zegt Diether Thielemans, CEO van LAGO.


Energiezuinige diepvriezers, isolerende rolluiken, een zonnewering, plantjes voor in je tuin of compostbakken: het zijn maar enkele van de vele producten die je met ecocheques kan kopen. Maar weldra kan je er in ons land ook mee terecht in openbare zwemparadijzen. Althans vanaf binnenkort in Kortrijk. Zwemmen met ecocheques was voorheen enkel mogelijk in enkele private subtropische zwembaden.

“Heel vaak weten mensen niet wat ze met hun ecocheques kunnen doen wanneer ze niks nieuws nodig hebben. Het is dan ook handig dat ze met ecocheques een extra betaalmiddel hebben wanneer ze ons complex in Kortrijk bezoeken. De cheques zullen we later ook in onze webshop integreren. Je kan natuurlijk nog altijd op de klassieke manier met je bankkaart, cash of via de webshop je zwembeurt betalen.” – Diether Thielemans, CEO LAGO

Duurzaamste openbaar zwemparadijs van het land

Vlaanderen telde begin juni 139 toeristische en recreatieve bedrijven, restaurants, logies, evenementenlocaties en attracties die bijzonder veel aandacht hebben voor het milieu. GoodPlanet beloonde hen daarvoor met een speciaal duurzaamheidscertificaat (Green Key). Dat label krijg je niet zomaar, want Green Key verzekert een consument dat de locatie duurzame stappen heeft gezet zonder in te boeten op comfort en betaalbaarheid. Zo moet een toeristisch bedrijf voldoen aan 130 criteria. Sommige van die criteria zijn verplicht, zoals besparen op water, gas en minder afval produceren. Als je bijvoorbeeld zelf afvalwater zuivert of duurzame energie gebruikt, scoor je extra punten.

Het zwemparadijs LAGO Kortrijk Weide aan het Nelson Mandelaplein valt onder de categorie ‘attractie’. GoodPlanet bevestigt dat het complex, dat naast een sportbad ook een subtropisch zwembad, wildwaterbaan en (VR-)glijbanen telt, het eerste openbare zwemparadijs is in ons land dat het duurzaamheidscertificaat krijgt. Kortrijk Weide krijgt dit jaar nog het gezelschap van de LAGO-vestigingen in Sint-Truiden, Gent en Zwevegem, want ook zij krijgen binnenkort het Green Key-certificaat. Daar zal je dan net als in Kortrijk met ecocheques kunnen betalen voor een zwembeurt. De andere zwembadcomplexen van LAGO zitten in een voorbereidend traject.

13 groene waakhonden

LAGO zet al jaren in op duurzame zwembaden en het complex van Kortrijk Weide is daar het schoolvoorbeeld van. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en werken de douches met een timer waardoor er vijfmaal minder water verbruikt wordt. De verlichting boven het sportbad is aangepast zodat het energieverbruik beperkt wordt. Om de zwembaden proper te houden, gebruikt LAGO probiotische reinigingsproducten die voor 100 procent bestaan uit natuurlijke organismen. Het regenwater wordt opgevangen, gefilterd en gebruikt om te poetsen. Nadat de warmte uit het zwembadwater is gerecupereerd, wordt het water gebruikt om onder meer urinoirs te spoelen. Om verdamping en warmteverlies te voorkomen lopen de recreatieve baden iedere nacht leeg en wordt het water in een buffer opgevangen.

LAGO heeft in zo goed als alle vestigingen ook een Green Officer aangesteld. Die groene waakhond kijkt er nauwlettend op toe dat het duurzaamheidsbeleid van ieder centrum goed wordt opgevolgd en bedenkt nieuwe plannen die bijdragen tot een lichtere ecologische voetafdruk.

“Bij LAGO dragen we de natuur een warm hart toe en zo ontvangen we ook gasten die een duurzame daguitstap belangrijk vinden. We investeren als vooruitstrevend bedrijf veel om onze ecologische voetafdruk naar beneden te brengen. Dankzij bijvoorbeeld onze zonnepanelen stoten we jaarlijks over al onze centra samen bijna 300 ton minder CO2 uit. Maar we proberen daarin telkens beter te doen. Zo bouwen we op dit moment in Bredene een klimaatneutraal zwembad waarbij we CO2-uitstoot tot een maximum reduceren en gas volledig elimineren. Dankzij Green Key krijgen ook initiatieven in de recreatieve en vrijetijdssector een bevestiging van een wereldwijd erkend label rond duurzaamheid.” - Diether Thielemans, CEO LAGO


Hoe wij onze ecologische voetafdruk verkleinen, lees je in onze blog en op onze website.


Let op!
Ben je 12 jaar of ouder? Breng altijd je identiteitskaart mee.

Breng bij elk bezoek je identiteitskaart mee. Een rijbewijs is niet geldig. Er worden verplichte bezoekersregistraties uitgevoerd aan de kassa’s.

Lees er hier alles over