Reserveer je ticket online, zo ben je zeker van je plekje! Breng je eID en € 1 mee (verplicht vanaf 12 jaar). Meer info

127 kilometer non-stop zwemmen: Matthieu Bonne treft laatste voorbereidingen voor wereldrecord

23 augustus 2023

Zwembad LAGO Brugge Olympia laatste halte voor vertrek naar Griekenland

Komende woensdag, 30 augustus, waagt ultrasporter Matthieu Bonne zich nog maar eens aan een nieuw wereldrecord: zo lang mogelijk en zonder hulpmiddelen aan één stuk door zwemmen in een oceaan, baai of zee. Om het vorige record aan diggelen te slaan, moet hij meer dan 125 kilometer aan één stuk zwemmen. Dat doet hij in de Golf van Korinthe in Griekenland. Vandaag treft hij de laatste voorbereidingen in het Olympisch zwembad van LAGO in Brugge, waar hij zelf redder is.

Het grote publiek maakte kennis met Matthieu door zijn deelname aan het VRT-programma Kamp Waes. De zware militaire testen smaakten duidelijk naar meer. Sinds zijn deelname verbrak hij het wereldrecord fietsen in één week, Legde hij 8 ironmans af in evenveel dagen op de 8 verschillende Canarische eilanden en zwom hij als eerste ooit de gehele Belgische kustlijn af. Die laatste uitdaging wil hij een niveau hoger tillen door een gooi te doen naar het wereldrecord non-stop zwemmen. Dat staat nu op 125,7 km, Matthieu wil dat record aan diggelen slaan door minstens 127 km te zwemmen. De perfecte locatie om het klusje te klaren ligt volgens Matthieu in Griekenland, in de Golf van Korinthe.

“De Golf van Korinthe laat toe om meer dan 100 kilometer in een rechte lijn te zwemmen, wat het de ideale locatie maakt voor deze uitdaging.  Het wereldrecord staat nu op naam van de Olympische zwemmer Neil Agius uit Malta. Mijn doel is om zijn record te breken door 127 km te zwemmen, maar als Poseidon me gunstig gezind is, zit er misschien meer in. Het zal sterk afhangen van alle klimatologische omstandigheden. Dat is het enige dat ik niet zelf in de hand heb.” - Matthieu Bonne, extreme atleet en redder bij LAGO

Training in het zwembad

Nog geen zes maanden geleden vestigde hij een wereldrecord door liefst 3.619,72 kilometer te fietsen op één week tijd. Veel tijd om uit te blazen van die heroïsche prestatie had hij niet. ‘De afgelopen maanden trainde Matthieu intensief voor zijn volgende loodzware uitdaging. Dat deed hij zowel in zee als in het zwembad, met regelmatig enkele ongeziene trainingssessies. Op 4 juni trok hij 800 baantjes in LAGO Brugge Olympia, om na 11 u 36 minuten af te kloppen op 40 kilometer. Twee weken later, op 21 juni, volgde een eerste echte test in open water. In de Bredense Spuikom zwom hij 15 uur en 46 kilometer aan een stuk. Daarbij droeg hij enkel een Speedo zwembroekje, het enige kledingstuk dat naast een badmuts en duikbril is toegelaten. Op 4 augustus hield hij tot slot een geslaagde generale repetitie door in diezelfde Spuikom 30 uur onafgebroken te zwemmen, goed voor liefst 82 kilometer. De vele pijnlijke kwallenbeten nam hij er met de glimlach bij.

Credit Stefanie Reynaert

Credit Stefanie Reynaert

Om zijn avontuur tot een goed einde te brengen, zal Matthieu Bonne ieder half uur moeten eten. Zijn menu bestaat vooral uit gelletjes, vaste voeding rijk aan koolhydraten en minimum 12 liter water per dag om niet uitgedroogd te geraken. Om het extra moeilijk te maken, zal Matthieu al zwemmend moeten eten. ‘Pauzeren’ zal al watertrappelend moeten gebeuren. Daarnaast moet hij zichzelf beschermen tegen de brandende Griekse zon en zich insmeren met zinkzalf. De zoutsmaak zal hij proberen te overwinnen door zijn mond te spoelen met kokosolie. 

Gelukkig staat hij er niet alleen voor. Zijn team bestaat uit acht mensen. Enkelen van hen blijven aan wal, de rest gaat mee het water in en begeleidt Matthieu vanuit een dinghy/tweepersoonskajak en een zeilboot. Om de recordpoging ’s nachts zo veilig mogelijk te laten verlopen, zal een extra kajak met verlichting het water ingaan om zo Matthieu in het donker te begeleiden. Matthieu zelf draagt dan weer stroboscopische lichten, zodat zijn team hem van op de boot goed kan volgen.

Als redder bij zwembadgroep LAGO kon Matthieu dan ook rekenen op de steun van zijn werkgever en collega’s. Zo kon Matthieu zijn volledig werkrooster afstemmen in het teken van zijn trainingen. Daarnaast is zijn werkgever één van zijn belangrijkste sponsors.

“We vinden het bij LAGO belangrijk om al onze medewerkers te ondersteunen, niet alleen in hun professionele groei, maar ook in het nastreven van hun persoonlijke passies en ambities. De gedrevenheid van Matthieu om zijn ambities waar te maken is inspirerend. Matthieu is voor ons dan ook de gedroomde ambassadeur. Veel van de kinderen die hier komen zwemmen kijken ook écht op naar hem. Bij LAGO willen we kinderen aanzetten om te sporten en hun dromen na te jagen. Daarvan is Matthieu het levende voorbeeld.  We zijn dan ook buitengewoon trots om hem te ondersteunen bij zijn wereldrecordpoging en wensen hem vanaf woensdag veel succes.” - Diether Thielemans, CEO van LAGO

"Ik ben ontzettend dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die ik van mijn geweldige collega's en werkgever bij LAGO heb gekregen. Ik vond het dan ook iconisch om mijn laatste training hier te houden. De weg die ik heb afgelegd voor het verbreken van het wereldrecord non-stop zwemmen zou niet mogelijk zijn geweest zonder hun aanmoediging en begrip. Hun steun laat me zien dat ik deel uitmaak van een omgeving die gelooft in het verwezenlijken van dromen, zowel in het zwembad als daarbuiten. Samen bewijzen we dat met toewijding en ondersteuning elk doel, hoe uitdagend ook, binnen handbereik is." - Matthieu Bonne, extreme atleet en redder bij LAGO

Woensdag 30 augustus om 11 uur Belgische tijd springt Matthieu de Griekse zee in. Daar zal hij tussen de 50 en 72 uur blijven zonder pauzes, rust of slaap. Op 2 september komt hij dus vermoedelijk terug op het vasteland. Wie zijn avontuur wil volgen kan terecht op de sociale media van Matthieu en via zijn tracker: WORLD'S LONGEST NONSTOP OCEAN SWIM - Legends Tracking 

Let op!
Ben je 12 jaar of ouder? Breng altijd je identiteitskaart mee.

Breng bij elk bezoek je identiteitskaart mee. Een rijbewijs is niet geldig. Er worden verplichte bezoekersregistraties uitgevoerd aan de kassa’s.

Lees er hier alles over