Reserveer je ticket online, zo ben je zeker van je plekje! Breng je eID en € 1 mee (verplicht vanaf 12 jaar). Meer info

Ieder jaar bijna 200 kilo aan verloren voorwerpen bij LAGO

5 mei 2023

Ieder jaar laten de bezoekers van de LAGO-zwemparadijzen bijna 200 kilo aan kledij en voorwerpen achter in de kleedkamers, lockers of in het zwembad. Daarom gaat LAGO de huidige berg aan verloren spullen doneren aan de professionele inzamelaar Fashion to Fiber, zodat het een tweede leven krijgt. Ook bezoekers kunnen vanaf nu tot het einde van het jaar hun steentje bijdragen door gebruikte kledij te deponeren in de kleding inzamelbox aan het onthaal van de LAGO-centra. “We proberen zo jong en oud te leren om bewust en duurzaam om te springen met onze planeet”, zegt LAGO-woordvoerder Lore Walravens. 

De kast met verloren voorwerpen puilt in ieder LAGO-zwemparadijs steeds meer uit. Bezoekers, sporters of toeschouwers lieten het voorbije jaar maar liefst 184 kilo aan spullen en kledij achter. Meestal gaat het om handdoeken, zwemkledij, zwembandjes en duikbrillen, maar de verschillende centrummanagers vonden de voorbije twaalf maanden ook heel opvallende voorwerpen terug: een vals gebit, ondergoed, een bril op sterkte of zelfs schoenen. Standaard houdt de grootste zwembaduitbater van ons land de spullen een jaar bij. Handdoeken kregen in het verleden al een tweede leven, maar niemand bleek de huidige berg aan voorwerpen en kledij te missen. 

Kledij inzamelen 

Omdat de maand mei voor LAGO traditioneel ‘duurzaamheidsmaand’ is, slaan de zwembadgroep en inzamelaar Fashion to Fiber vanaf vandaag de handen in elkaar. LAGO wil niet alleen de verloren voorwerpen een tweede leven geven, het mikt op meer. Daarom roept het zijn bezoekers op om oude en gebruikte kledij mee te nemen naar het zwembad. Die kunnen ze dan aan het onthaal van alle 9 centra deponeren in een inzamelbox. De professionele kledij-inzamelaar Fashion to Fiber haalt de inzamelboxen iedere drie weken op, sorteert en recycleert en geeft de kledij een nieuw leven. LAGO bedankt de bezoekers dan weer voor hun goede daad met 20 procent korting bij een volgend bezoek. Het project loopt nog zeker tot het einde van het jaar en wordt daarna geanalyseerd. 

“De samenwerking met LAGO is meteen ons eerste wapenfeit in België. De kleren die ingezameld worden, laten we op verschillende manieren herleven. Perfecte kledij kan meteen hergebruikt worden. Andere kledingstukken recycleren we tot de eigenlijke basisstof, waarvan uiteindelijk nieuwe kledij gemaakt wordt. We zijn de bezoekers van LAGO heel erg dankbaar dat ze mee deel willen uitmaken van deze circulaire textielketen.” - Fashion to Fiber 

“Iedereen heeft wel kledij in zijn kast hangen die je niet meer draagt. Het zou zonde zijn om die kleren, net zoals de verloren voorwerpen in onze zwembaden, gewoon weg te gooien. Met deze actie proberen we onze vele bezoekers, zowel jong als oud, aan te zetten om beter en duurzamer om te gaan met je spullen. Je kan er iemand die het minder breed heeft heel gelukkig mee maken en je draagt je steentje bij tot een beter klimaat.” – Lore Walravens, woordvoerder LAGO 

Waterzoektocht 

Tijdens de maand mei kunnen de jongste bezoekers ook spelenderwijs leren over duurzaam omspringen met water. Zo kan je elke zaterdag in de subtropische zwembaden speuren naar letters in het water tijdens waterzoektochten. Kinderen moeten door raadsels op te lossen 7 letters verzamelen. Hiermee kunnen ze dan een woord vormen met een ecologische of duurzame betekenis. Kinderen die het juiste woord bij elkaar sprokkelen, worden beloond met een gratis waterijsje. 

“Een bezoek aan onze zwemparadijzen moet niet alleen plezant en veilig, maar mag gerust ook educatief en opvoedend zijn. Wij mikken met zowel onze kledinginzameling als de waterzoektocht bewust op gezinnen. Zo bereiken we met onze boodschap en groene visie heel veel mensen, laten we hen nadenken over de natuur en het klimaat en motiveren we hen om duurzaam te leven.” – Lore Walravens, woordvoerder LAGO 

Zwembadgroep LAGO zet al jaren sterk in op duurzaamheid. Zo kregen het voorbije jaar al vijf centra – Brugge, Kortrijk, Zwevegem, Gent en Sint-Truiden - een Green Key-certificaat voor hun groene en duurzame inspanningen. Dat is het belangrijkste duurzaamheidslabel voor de toeristische sector in ons land. Voor de andere centra, die ook op dezelfde manier zo ecologisch mogelijk omgaan met water en energie, loopt momenteel ook een dossier bij Good Planet. Die organisatie reikt ieder jaar Green Key uit. 

Wil je meer weten over alle duurzame inspanningen die LAGO samen met haar bezoekers levert? Lees er hier alles over.

 

Let op!
Ben je 12 jaar of ouder? Breng altijd je identiteitskaart mee.

Breng bij elk bezoek je identiteitskaart mee. Een rijbewijs is niet geldig. Er worden verplichte bezoekersregistraties uitgevoerd aan de kassa’s.

Lees er hier alles over