Zwembadsector teleurgesteld door nieuw wetsontwerp rond flexiwerk

25 november 2022

De zwembadsector reageert teleurgesteld op het nieuwe wetsontwerp rond flexiwerk dat op tafel ligt. Zo zullen sportclubs die onder paritair comité 223 vallen voortaan flexi-jobbers kunnen inzetten. Zwembaden, die al lang vragende partij zijn om flexi-werk voor redders mogelijk te maken om het nijpende tekort op te vangen, vallen uit de boot bij het nieuwe wetsontwerp. Ze behoren immers tot een ander paritair comité. “Onbegrijpelijk en een gemiste kans. Het is een typisch voorbeeld van de zin en onzin van paritaire comités. We hopen alsnog mee op de lijst van flexi-jobs te komen”, zegt CEO Diether Thielemans van zwembadgroep LAGO.

Het voorbije jaar moesten verschillende zwembaden in ons land noodgedwongen een week of langer sluiten omdat ze geen of te weinig redders vonden om de veiligheid van de zwemmers te waarborgen. Zo moest het zwembad Warande in Wetteren de hele herfstvakantie dicht door een tekort aan redders. De Vlaamse overheid springt daarom tijdelijk bij zodat het zwembad niet meer dicht hoeft. 

Knelpuntberoep

De job als redder valt al een tijdje onder de categorie ‘knelpuntberoep’. In Vlaanderen is er momenteel een structureel tekort van 50 redders. De zwembadsector vraagt daarom al langer om flexi-jobbers in te schakelen als redder. “Het zou ideaal zijn voor bijvoorbeeld leerkrachten Lichamelijke Opvoeding of medewerkers in zwemclubs. Zo kunnen ze iets extra bijverdienen en worden zwembaden uit de nood geholpen. Leerkrachten zijn meestal beschikbaar op het moment dat zwembaden ze nodig hebben”, zegt Thielemans, die benadrukt dat er bij de zwemparadijzen van LAGO nog geen tekorten zijn vastgesteld, mede door heel creatief te puzzelen.

Zwembad is geen sportclub

De zwembadsector keek daarom reikhalzend uit naar het nieuwe wetsontwerp rond flexi-werk. Alleen werd hun hoop de kop ingedrukt en valt de sector uit de boot. Zo ligt een ontwerp op tafel om bijvoorbeeld flexi-werk mogelijk te maken voor sportclubs (paritair comité 223). Zwembaden vallen daar bizar genoeg niet onder. De redders van de zwemcomplexen van LAGO vallen onder het paritair comité van de ‘Toeristische attracties’. Klassieke zwembaden vallen dan weer onder het paritair comité van de socio-culturele sector.

“We vinden dit een gemiste kans en hopen nog steeds dat het ontwerp herzien wordt. Zwembaden zijn doorgaans 7/7 open en redders zijn effectief een knelpuntberoep. Het systeem van flexi-werk is zeer flexibel en zowel voor werknemers als werkgevers interessant. Het is onbegrijpelijk dat er zo nauw, op basis van paritaire comités, beslist wordt. In zwembaden wordt wel degelijk gesport.”


Zwembaden verschillen

Een aantal factoren bepalen onder welk paritair comité een zwembad kan vallen. Dat maakt het meteen ook erg moeilijk om een sluitend voorstel te ontwerpen dat slaat op een hele sector, zo blijkt ook hieronder:

Een uitbating zonder winstoogmerk valt onder paritair comité (pc) 329 voor de socio-culturele sector. Een uitbating met winstoogmerk en gericht op het beoefenen van de zwemsport valt onder pc 121 voor het kuispersoneel en pc 200 voor bedienden. Indien de uitbating met winstoogmerk niet gericht is op het beoefenen van de zwemsport valt ze onder bevoegdheid van pc 333 voor de toeristische sector.

Zie je een job bij LAGO zwemparadijzen zitten? Vind alle vacatures op www.werkenbijlago.be.


Let op!
Ben je 12 jaar of ouder? Breng altijd je identiteitskaart mee.

Breng bij elk bezoek je identiteitskaart mee. Een rijbewijs is niet geldig. Er worden verplichte bezoekersregistraties uitgevoerd aan de kassa’s.

Lees er hier alles over