Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Meer info

Matthieu Bonne rondt onwaarschijnlijke triatlonreeks op Canarische Eilanden succesvol af

13 mei 2022

Avonturier Matthieu Bonne heeft zijn ongeziene en loodzware triatlonreeks op de Canarische Eilanden succesvol beëindigd. De redder van het Brugse LAGO-zwembad legde acht volledige triatlons af in acht dagen tijd. En dat zonder goed te kunnen slapen. “Ik ben enorm trots. Dit is ongetwijfeld de zwaarste inspanning die ik ooit gedaan heb”, zegt Matthieu Bonne van op het eiland La Graciosa.

Anderhalf jaar lang heeft Matthieu Bonne zich onder de deskundige begeleiding van voormalig toptriatleet Luc Van Lierde minutieus voorbereid op deze onwaarschijnlijke stunt. Want wat Matthieu op de Canarische Eilanden van plan was, heeft nog niemand hem ooit voorgedaan: 30,88 kilometer zwemmen, 1.441,6 kilometer fietsen en 337,56 kilometer lopen. Niets lieten ze aan het toeval over, want de Canarische Eilanden kunnen met hun harde wind, bergachtig reliëf en hoge temperaturen best lelijk uit de hoek komen. Om het nog eens extra zwaar te maken moest Bonne de eerste vier dagen van eiland naar eiland reizen met een zeilboot.

Matthieu Bonne 8 Islands marathon © Foto Stef Reynaert
© Foto Stef Reynaert 

“Ik wist op voorhand niet hoe mijn lichaam hierop zou reageren. Zeeziek ben ik gelukkig niet geworden, maar slapen was echt niet evident. De eerste twee nachten kon ik maar goed drie uur slapen. Mijn triatlon op Tenerife legde ik zelfs af nadat ik letterlijk geen oog dicht had gedaan. De oceaan ging wild tekeer, waardoor de zeilboot constant van links naar rechts slingerde. Op de koop toe moest ik mijn marathon op het heetste moment van de dag lopen en gaf de thermometer zelfs ruim 30 graden aan. Ik finishte die triatlon pas om 23.45 uur. Gelukkig was mijn team er om mij aan te moedigen. Om mijn mama voor alle steun te bedanken, gaf ik haar een boeketje bloemen. Het was dan ook Moederdag.” Matthieu Bonne

‘Rustig aan doen’

Coach Luc Van Lierde had hem aangeraden om niet te snel de eerste triatlons te voltooien. Zo wilde hij vermijden dat zijn poulain zichzelf zou voorbijsnellen en op het einde zonder energie zou vallen. Ondanks de korte nachten, de 2.500 hoogtemeters die hij gemiddeld moest overwinnen, de harde wind en hoge temperaturen legde Matthieu de eerste vier triatlons af in een gemiddelde van 11 uur en 43 minuten.

Matthieu Bonne 8 Islands marathon © Foto Stef Reynaert
© Foto Stef Reynaert 

Na de tocht in Tenerife kon Matthieu voortaan iedere nacht in een bed in een hotel slapen. Dat deed duidelijk erg veel deugd. Na een zware triatlon op Gran Canaria met maar liefst 3.000 hoogtemeters keek Matthieu erg uit naar dag 6. Op het eiland Fuertaventura kon hij zijn afsluitende marathon lopen in de buurt van zijn lievelingsstad Majanicho.

Zwaarste eiland op het eind

Dat de loodjes op het eind het zwaarst doorwegen, bleek op La Graciosa. Omdat het eiland niet geasfalteerd is, moest Matthieu zijn hele triatlon op onverhard fietsen en lopen. Om zeker tijdig de finish te halen, startte hij al om 4.30 uur ’s morgens. Na een helse tocht bereikte hij uiteindelijk moe, maar voldaan, in de nacht van donderdag op vrijdag iets voor 1 de finish.

Matthieu Bonne 8 Islands marathon © Foto Stef Reynaert
© Foto Stef Reynaert 

“Het dringt nog niet helemaal door wat ik hier heb verwezenlijkt. Het was ongelofelijk zwaar, maar tegelijkertijd heb ik enorm genoten. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om deze onwaarschijnlijke tocht tot een goed einde te brengen, met in mijn buurt de mensen die ik het liefst zie.”
Matthieu Bonne

“Als werkgever zijn we enorm trots op de prestatie van Matthieu. We hebben de voorbije acht dagen enorm meegeleefd en zijn dan ook erg blij voor hem dat hij zijn doel heeft gehaald. Met zijn triatlonreeks zal hij nog meer mensen inspireren en aanzetten tot sporten.”
Lore Walravens, woordvoerster zwembadgroep LAGO

Matthieu Bonne 8 Islands marathon © Foto Stef Reynaert
© Foto Stef Reynaert