Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Mehr info

Wereldwaterdag@school

22 März 2023

Op woensdag 22 maart vindt Wereldwaterdag@shool plaatst. Dit is een initiatief van Join For Water, GoodPlanet, LAGO en BOS+. 121 scholen organiseren op deze Wereldwaterdag een plantaardig ontbijt, apéro of lunch voor hun leerlingen. Alles samen nemen zo'n 24.000 leerlingen deel aan dit grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel. Door dierlijke producten in hun ontbijt of lunch te vervangen door plantaardige, sparen ze allemaal samen maar liefst 12 miljoen water uit!

Dagelijks verbruikt elke Belg gemiddeld maar liefst 7.400 liter water. We verbruiken immers niet enkel rechtstreeks water aan de kraan, maar ook onrechtstreeks door bijvoorbeeld de kleding die we 'consumeren'. Voeding is verantwoordelijk voor bijna de helft (47%) van onze 'watervoetafdruk'. Maar niet voor alle voedingsmiddelen is evenveel water nodig.

"We kunnen perfect gezond én heerlijk eten met kleinere watervoetafdruk. Voor vlees is er bijvoorbeeld veel water nodig, maar voor veel groenten- en fruitsoorten niet. Als ieder van ons - al was het maar een beetje - meer plantaardig gaat eten, verbruiken we samen jaarlijks al snel miljarden liters water minder. Dat is meer dan ooit belangrijk, want onze watervoorraden staan serieus onder druk", zegt Dries Moorthamers van Join For Water.

Door in één maaltijd dierlijke producten te vervangen door plantaardige, wordt zo'n 500 liter water bespaard. Maar door meer plantaardig te eten maken we niet enkel onze watervoetafdruk kleiner. Minder vlees eten betekent ook dat er minder houtkap nodig is voor het planten van veevoedergewassen. Bovendien helpen bossen op hun beurt om de watercyclus in evenwicht te houden. Een win-win-win dus!

Eet minder water, eet meer plantaardig!

Reden te meer voor de ngo Join For Water, de organisaties GoodPlanet en BOS+ en de LAGO zwemparadijzen om met Wereldwaterdag@school de handen in elkaar te slaan voor een bewuster waterverbruik. Op woensdag 22 maart organiseren 121 scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel een plantaardig ontbijt, apéro of lunch voor hun leerlingen. Maar liefst 24.000 leerlingen nemen zo deel aan het grootste plantaardige feest in Vlaanderen en Brussel. Alles samen zullen ze zo 12 miljoen liter water besparen, goed voor bijna 5 olympische zwembaden.

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Er voor 100 gram kaas 318 liter water nodig is?
  • Er voor 1 kg rundvlees 15.410 liter water nodig is?
  • Er voor 1 hamburger zo'n 2.400 liter water nodig is en voor een sojaburger 'maar' 380 liter?
  • Er voor 1 glas melk 210 liter water nodig is, terwijl er 45 liter water nodig is voor 1 glas sojamelk?

Wereldwaterdag@school wordt georganiseerd door de volgende 4 partners:

  • Join For Water verzekert water voor mens en natuur, vandaag en morgen. Dit doen ze in 9 landen, samen met verschillende partners. Ze zetten zich in voor veerkrachtige water-ecosystemen, een fundament voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn. Daarnaast beïnvloeden ze het waterbeleid van overheden en creëren ze bewustzijn bij burgers en bedrijven.
  • GoodPlanet inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. Een gezonde planeet, waar iedereen goed kan leven, vandaag en morgen. Een GoodPlanet. Via hun projecten, campagnes en workshops verspreiden ze kennis en planten ze zaadjes voor verandering. Ze maken de ideeën achter duurzame ontwikkeling concreet, haalbaar en aantrekkelijk. Steeds met een positieve blik en een hoopvolle insteek. Jaarlijks inspireren en activeren hun 80 medewerkers en tientallen vrijwilligers meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassen over heel België.
  • BOS+ is een organisatie die zich sinds 1970 inzet voor meer en beter bos in Vlaanderen en elders in de wereld. Ze doen dit onder andere door bosuitbreiding, begeleiding van bosbeheerders, beleidswerk, recreatieve activiteiten in het bos en educatief werk.
  • LAGO telt 14 attractieve zwemparadijzen, met bijhorend sportbad in België en biedt naast sportief zwemmen een half dagje vakantie boordevol waterpret met de hele familie. Jaarlijks worden er bijna 4 miljoen zwemmers verwelkomd voor inspanning en ontspanning in een veilige omgeving. Elke dag opnieuw zetten bijna 400 werknemers zich in om bezoekers een geweldig vakantiemoment te bezorgen. Al 5 LAGO baden werden bekroond met het Green Key-certificaat van GoodPlanet en zijn officieel de duurzaamste publieke zwembaden van het land.

Met steun van MOS, Hidrodoe en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Vind educatieve tools op de website van Wereldwaterdag@school.