Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Meer info

Flexi-job als redder nu wel mogelijk: zwembadsector reageert erg opgelucht

13 januari 2024

Sinds begin dit jaar kan je ook bijklussen als redder in een zwembad via een flexi-job. Dat heeft de federale regering beslist en is recent in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De zwembadsector haalt opgelucht adem. “Het is een goede zaak voor het zwemmen en zijn erg tevreden met de beslissing ”, reageren Lode Grossen, Algemeen Manager van de Zwemfed en Diether Thielemans, Algemeen Directeur bij zwembadgroep LAGO.

Al ruim tien jaar zijn redders een knelpuntberoep in ons land. Omdat het tekort aan redders onder meer leidde tot zwembaden die noodgedwongen moesten sluiten en schoolzwemmen dat nog meer onder druk kwam te staan, trok de zwemwereld aan de alarmbel. In een open brief – Red het zwemmen – pleitten de zwemsector, het Katholiek Onderwijs en onderzoeksgroepen van de KU Leuven en VUB voor een masterplan.

Leerkrachten LO

Een van de oplossingen om het redderstekort op te vangen was flexi-jobbers inschakelen. De zwemsector was al langer vragende partij, alleen ontbrak het aan een wettelijk kader. Nochtans hebben heel wat profielen, zoals leerkrachten Lichamelijke Opvoeding, het juiste diploma. “Langs hun kant was de vraag om als redder te kunnen bijklussen in de vakantieperiodes, examens en weekends groot. Dat zijn net de momenten waarop heel wat zwembaden extra hulp kunnen gebruiken”, zegt LAGO-directeur Diether Thielemans. “We zijn dan ook heel erg tevreden dat er eindelijk naar de zwemsector is geluisterd. Flexi-werk is voor iedereen een win-win: het is fiscaal interessant voor de flexi-jobber en zwembaden worden uit de nood geholpen.”