Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Meer info

Vlaamse kinderen kunnen niet meer zwemmen: 28 procent meer kinderen en volwassenen op zwemles bij LAGO

14 juli 2022

De Vlaamse Zwemfederatie en zwembadgroep LAGO trekken aan de alarmbel. Steeds meer kinderen kunnen na de lagere school niet of slechts erbarmelijk zwemmen, waardoor ze nauwelijks zelfredzaam zijn in het water. Ouders beseffen dat steeds meer en stuurden dit jaar al 16.000 kinderen op zwemles in de zwemacademies van LAGO. Dat is 28 procent meer dan in 2019.

Vlaamse en Brusselse kinderen krijgen sinds de coronapandemie veel minder zwemles in de lagere school. Brusselse leerlingen komen bijvoorbeeld slechts aan gemiddeld 13 minuten per week. Nochtans geeft het ministerie van Onderwijs aan dat kunnen zwemmen een basisvaardigheid is in het lager onderwijs. Het gevolg: de zwemcapaciteit van de jonge Vlamingen en Brusselaars gaat drastisch achteruit en ze worden steeds minder zelfredzaam in het water. Die trend is volgens de Vlaamse Zwemfederatie al langer ingezet.

Ruim 16.000 inschrijvingen in zwemacademies LAGO

Door het fel geslonken aanbod van zwemlessen op school trekken ouders daarom zelf met hun kind naar zwemacademies. Dit jaar schreven maar liefst 15.910 kinderen en 650 volwassenen zich in voor een cursus in de zwemacademies WaiWai van LAGO. Dat zijn 3.623 cursisten, of 28 procent, meer dan in 2019.
“Bij ons ligt de nadruk bij aanvang steeds op watergewenning en leren overleven in water”, legt Diether Thielemans, CEO bij LAGO uit.
“Steeds meer ouders sturen hun kind naar onze academies om zo met een geruster gevoel op vakantie te kunnen gaan. Dit jaar is de interesse ongezien groot. In juli is het niet meer mogelijk om je kinderen of om als volwassene in te schrijven, in augustus zijn er nog hier en daar enkele plaatsen vrij.”

Om in de toekomst nog meer drama’s te vermijden – denk maar aan de verdronken 17-jarige jongen uit Ukkel die vorige zomer verdronk in Oostende of het 6-jarig meisje dat vorige week om het leven kwam in Oudenaarde – roept de Vlaamse Zwemfederatie de overheid op tot actie: “De overheid moet zwemlessen via de scholen opnieuw bovenaan op de agenda zetten en er samen met alle partners er naar streven dat elk kind zijn zwemcapaciteit op basisniveau krijgt. We reiken graag de hand naar de bevoegde ministers om hierover in overleg te gaan zodat elk van ons zijn steentje kan bijdragen tot veilige waterpret”, zegt Lode Grossen, algemeen manager van de Vlaamse Zwemfederatie. Ook LAGO-CEO Diether Thielemans is zeker bereid om mee aan de tafel te schuiven om tot een constructieve oplossing te komen, zodat het zwemniveau een hoger peil haalt.