Envie d'une aventure tropicale ? Réservez vos entrées à moindre coût sur le webshop dès maintenant. Plus d'infos

Zwembadgroep LAGO bouwt in Bredene een van de grootste gasloze zwembadcomplexen van België

18 mai 2022

Zwembad van de toekomst verbruikt 50% minder energie per bezoeker dan klassiek zwembad.

Zwembadgroep LAGO zal in Bredene een van de grootste gasloze zwembadcomplexen van ons land bouwen. LAGO Bredene Grasduinen kickt volledig af van fossiele brandstoffen. Het dak van het zwembad is zo goed als één groot zonnepaneel dat jaarlijks even veel elektriciteit opwekt als het jaarverbruik van 60 gezinnen. Die energieproductie in combinatie met geothermie maakt dat het zwembad in Bredene volledig elektrisch kan draaien en dus helemaal geen CO2 meer uitstoot. Het zwembad verbruikt namelijk 50% minder energie per bezoeker dan een klassiek zwembad. “LAGO Bredene Grasduinen wordt hét zwembad van de toekomst”, zegt Diether Thielemans, CEO van LAGO. “Het complex toont dat we zwembaden volledig elektrisch en dus zonder CO2-uitstoot kunnen laten draaien. In de toekomst zullen we altijd zo groen mogelijke zwembaden bouwen.” Het sport – en recreatiecomplex komt er in de tweede helft van 2024.

LAGO zwemparadijzen en de stad Bredene slaan de handen in elkaar voor wat het groenste zwembadcomplex van ons land zal worden. Zo zal het 3.000 m² grote gebouw volledig CO2-neutraal zijn. Om dat mogelijk te maken ligt het dak vol met maar liefst 761 zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van maar liefst 1.200m². Die fotovoltaïsche centrale zal jaarlijks 146 kilowattuur per vierkante meter hernieuwbare energie opwekken. Dat is zevenmaal meer dan het wettelijk minimum dat de Vlaamse overheid vraagt.

Amper 6 kilowattuur per bezoeker

Het gebouw is verder supergeïsoleerd en luchtdicht. De technische installaties, zoals de waterbehandeling, ventilatie, verlichting, …, zijn energetisch uitgepuurd om hun verbruik te minimaliseren. Dat is mogelijk via een doorgedreven variabel debiet en warmterecuperatie. Een warmtepomp met zes pijpen levert onmiddellijk bruikbare warmte voor de zwembaden. Via geothermie wordt de warmte uit de bodem onttrokken en in het volledige gebouw verspreid op lage temperatuur. Het complex is zo duurzaam dat een bezoeker amper 6 kilowattuur aan energie verbruikt. Dat is 50 procent minder energie per bezoeker dan bij een klassiek zwembad.

“We zijn enorm trots dat we met onze zonnepanelen even veel elektriciteit genereren als het gemiddeld jaarverbruik van 60 gezinnen. We zijn doelbewust de groene weg in geslagen. Het was sowieso ons doel om klimaatneutrale zwembaden te bouwen en CO2-uitstoot te vermijden. De steeds duurdere tarieven voor gas en elektriciteit doen onze energietransitie wel versnellen. Het blijkt een win-winsituatie te zijn, want Bredene zal 50 procent minder energie per bezoeker verbruiken dan een klassiek zwembad.” - Diether Thielemans, CEO LAGO


Zwembad en recreatie

Het complex Grasduinen in Bredene wordt de veertiende site van zwembadgroep LAGO in ons land. De sportievelingen zullen zich kunnen uitleven in een sportbad van 25 meter en een fitnessruimte van maar liefst 520 vierkante meter. Buiten kunnen ze ook tennissen, padellen of pickleball spelen. De allerkleinsten kunnen ravotten in een interactief kinderbad, een instructiebad met beweegbare bodem, een wildwaterbaan, lagune, een speelkreek en glijden langs de Triple Slide. Binnen kunnen ze ook terecht in een grote kinderspeeltuin. Wie het liever kalm aan doet, kan terecht in een ruime wellnesszone met sauna, whirlpool, jacuzzi en buitenzwembad. Grasduinen zal het huidige gemeentelijk zwembad Ter Polder vervangen.

“We voorzien voor het nieuwe zwembad de komende 30 jaar een jaarlijkse bijdrage van 1.350.000 euro. Het huidige zwembad kost ons nu jaarlijks meer dan 600.000 euro. Dat zwembad moet omwille van milieuwetgeving in 2024 verplicht de deuren sluiten. Om over een hedendaags en multifunctioneel zwembad met bijhorende faciliteiten en leuke extra’s te beschikken, zullen we elk jaar 750.000 euro meer betalen. Het nieuwe zwembad moet zowel voor inwoners, tweedeverblijvers als toeristen een meerwaarde betekenen in Bredene. We zijn dan ook heel tevreden dat we dit project samen met LAGO kunnen realiseren. LAGO Bredene Grasduinen wordt een van de grootste gasloze zwembadcomplexen van ons land. Dat maakt ons heel erg trots.” - Steve Vandenberghe, Burgemeester Bredene (Vooruit)